Innovatieprijs gemeente Rotterdam

12-06-2015
Gezocht: slimme oplossingen voor mensen met dementie
 
Waarom?
Voor mensen met dementie is het soms lastig om de dag door te komen en 's avonds rustig te slapen. Voor mantelzorgers kan de zorg voor een dementerende een moeilijke taak zijn waar ze wel wat ondersteuning bij kunnen gebruiken. Daar moeten toch oplossingen voor te vinden zijn? Daarom organiseren de gemeente Rotterdam en Zilveren Kruis een prijsvraag voor innovatieve, technische oplossingen. Slimme oplossingen die mensen met (beginnende) dementie helpen om zelfstandig te blijven wonen. Want thuis wonen, dat willen we toch allemaal?
 
 
Wat zoeken we?
We zoeken technische oplossingen die een bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven van mensen met (beginnende) dementie. De toepassing kan gericht zijn op de dementerende of juist op de mantelzorger. Het resultaat: moeilijkheden overwinnen of problemen signaleren, zodat zorgverleners op tijd kunnen ingrijpen. 
 
Denk aan oplossingen als elektronische hulpmiddelen die werken als geheugensteun of die voorkomen dat iemand verdwaalt. Zoals een systeem waarmee iemand gemakkelijk teruggevonden kan worden, middelen waarmee je hulp op afstand kunt krijgen via een beeldscherm, of sensoren die beweging en gedrag registreren zodat er gericht hulp kan worden ingezet. 
 
Wie kunnen er meedoen?
Iedereen is van harte welkom om ideeën in te dienen voor technische toepassingen, die op dit moment nog niet op de markt te vinden zijn. Wij dagen zowel kleine als grote bedrijven, gevestigde of startende bedrijven, zzp-ers, studenten, uitvinders, zorgleners als mantelzorgers graag uit om hun creativiteit de vrije loop te laten!
 
Wat is de prijs?
De winnaar ontvangt een ‘prijzenpakket op maat' t.w.v. maximaal €10.000,-! Dat kan bestaan uit een ontwikkeltraject op ondernemerschap, een werkplek, masterclasses of coaching. Daarnaast kan de winnaar rekenen op publiciteit in nieuwsbrieven van gemeente Rotterdam en Zilveren Kruis.
 
Informatie
De ideeën mogen worden ingestuurd tot en met 15 augustus 2015. De jury maakt de winnaar bekend in de Alzheimer-week in september. 
De jury bestaat uit vertegenwoordigers van onder meer de gemeente Rotterdam, Zilveren Kruis, Conforte, Radar, Alzheimer Rotterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam. 
 
De uitgangspunten, toetsingscriteria en spelregels zijn te vinden op: rotterdam.nl/slimmeoplossingendementie
 
Voor vragen en inzendingen kun je terecht bij innovatieprijsmo@rotterdam.nl